Saturday 8 September 2012

Qing Dao


Csutortok delutan, 5 ora gyors es kenyelmes vonatozas utan megerkeztunk Qing Daoba, ami Peking tol delre a tengerparton fekszik. Peking utan feludules volt egy nyugisabb tengerparti varos. Peldaul nem voltak orult biciklistak es mindenfelol dudalo riksasok es az egesz sokkal europaiabbnak hatott.
Gyorsan megtalaltuk a hostelt is,mert kozel volt a palyaudvarhoz, am a szallasunk eleg lehangolo volt. Egy ablaktalan, budos szobaba kerultunk,de vegul egy kis alkudozas utan kaptunk egy par fokkal jobbat es  elindultunk felfedezni a varost. 
Egy nagyot setaltunk a tengerparton, majd betertunk enni egy helyi etterembe. En gyorsan valasztottam egy jo kis tengeri herkentyus levest, mire valaszul kaptam egy borzaszto kocsonyas talat, ami ugy nezett ki mintha mar valaki egyszer megette volna.Ennek ellenere a tulajdonosno szemrebbenes nelkul elkert erte 35 juant..Na mindegy..utana betertunk meg egy helyre ahol ettunk rendeset es nem huztak le..

Meg egy hete se nyaralunk, de ugy dontottunk, hogy a sok finom kinai kaja utan, vegre ennenk valami  jo kis europai kajat, am ez Qing Dao-ban, ami egy 1.5 millios varos szinte lehetetlennek tunt. Masfel nap alatt, ugy, hogy egesz vegig jartuk a varost, 4-5 europai embert lattunk. A helyiek folyamatosan bamultak minket, foleg evit, aki valoszinu az egyetlen szoke lany volt a varosban. Nagy nehezen talaltunk egy europainak tuno kv-zot, bar a tortan kivul semmi mas kajajuk nem volt. Kiultunk a kavezo teraszara, es szepen kvzgattunk, es olvastunk…

Delutan fele kezdtunk eleg ehesek lenni mar, es elindultunk a varosnak egy olyan resze fele, ahol meg nem jartunk.. egyszer csak nemet zaszlokat lattunk az utcan, majd egy nemet feliratot.. ahogy egyre tovabb mentunk, olyanok voltak a hazak, mintha nemetorszagban setalgatnank.. a lonely planet emlitett valamit a nemetekrol a varossal kapcsolatban, de nem igazan ertettuk hogy mit.. szoval, nemsokara egy utcai vasarba csoppentunk, ahol kizarolag nemet es europai termekeket arultak. Volt berlini fank, hansgrohe csaptelep, curry wurst, haribo, meg bajor kenyer is, ami kis kockakra volt vagva, es a kis kinaiak palcikaval kostolgattak, es elismeroen bologatva vigyorogtak melle..

Bajor kolbaszt ettunk, frissen csapolt paulanert ittunk.

Delutan jartunk meg egy helyi piacon, ami europai szemmel kicsit kulonosnek hatott, de legalabb lattuk, hogy hogy elnek a helyiek.

Aztan ettunk ugyanolyan levest, amit a kungfu panda apukaja is keszitett.

Este egy szuk sikatoros negyedben neztunk korul, ahol kizarolag ilyen helyi gourmet ettermek voltak.  Ott nem ettunk semmit, pedig a sult skorpio nem is nezett ki olyan rosszul.