Sunday 9 September 2012

Kina

- A turistak tobbsege kinai. Meg a nagy-falnal is alig latni elvetve egy-ket europai embert.
- Pekingben, Shanghaiban lepten nyomon nyilvanos wc-k vannak, amik ingyenesek, es viszonylag kulturaltak.
- Pekingben sok a park es tiszta a levego. 
- Sokkal tobb embernek van iphone-ja, mint magyarorszagon, es szinte kivetel nelkul feher. De lehet hogy csak azert tunik soknak, mert mindenki a kezeben viszi a telefonjat, soha nem rakjak el.
- Nagyon sok ember jar robogoval, a robogok szinte mind elektromosak.
- A kinaiak europai szemmel roppant udvariatlanok.
- Keptelenek sorba allni. Ha az ember nem all kozvetlenul amogott, aki a pl. bankautomatat hasznalja, szo nelkul beallnak ele. A vasutallomason, ha valaki ugy gondolja, siman felre loki azt, akit epp kiszolgalnak, hogy o tudjon jegyet venni.
- Teljesen termeszetes hogy az utcan mindenki kopkod, es csak ugy a foldre fujja az orrat.
- A kozlekedesben nincs olyan hogy valaki elenged valakit, es folyamatosan dudalnak. Ha egy taxibol kiszall valaki, es emiatt a taxi mogott halado kocsinak 20 masodpercig allnia kell, az vegig folyamatosan nyomja a dudat ekozben.
- A pekingi fopalyaudvaron nincs egy darab nem-kinai nyelvu felirat sem.  Mindenki annyit tud angolul, hogy elkuld az egyes kasszahoz. Az egyes kasszabban ulo ember is pont ennyit tud csak.
- A pekingi deli palyaudvar mondenebb mint a legtobb europai repter.
- A kinaiak folyamatosan orditanak. Neha olyan, mintha valami balhe lenne, pedig csak ket kinai beszelget.
- A tavolsagi buszokat chip-es berlettel lehet hasznalni. Az ajtonal kellene elvileg legcsippantani oket. Valojaban mikor a busz elindul, a kalauz ( persze orditva ) osszegyujti a chip kartyakat, majd ceruzaval rairja a tulajdonos nevet. Ezutan eloreviszi az osszes kartyat, es mindet lecsippantja az ajto mellett levo szerkezettel, majd a nevek alapjan ( termeszetesen meg mindig orditva ) kiosztja a kartyakat.
- Mindemellett a Pekingi tomegkozlekedes olcso, kulturalt es nagyon jol mukodik.
- Pekingben a tereken este valaki odavisz egy magnot, es ott tancolnak az emberek. Nem isznak, valamiert nem is kiabalnak, csak szepen tancolnak
- A kinai ettermek kicsit sem hasonlitanak a magyarorszagi kinai ettermekre.
- A kinai etelek kicsit sem hasonlitanak a magyarorszagon kaphato kinai etelekre.
- Sok helyen van ingyen wifi, de a facebook, youtube, twitter, meg a blog oldalak mind le vannak tiltva.
- A teat igazi tea levelekbol csinaljak.
- Az altalunk kostolt kinai Beijing csapolt sor rossz volt, a Quingdao-i csapolt sor viszont finom (allitolag azert, mert a nemetek ottfelejtettek egy sorfozdet valamikor)
- A kinaiak tobbsege egyaltalan nem tud angolul.
- A kinaiak egyaltalan nem ugy fogjak az evopalcikat ahogy azt kell.. :D
- A kinaiak mindenhol elalszanak. Tobbszor lattuk, hogy egy ures etteremben, hogy az osszes pincer az asztalokra borulva aludt.
- Csomo olyan 1-2 eves gyereket lattunk, aki nem pelenkat hordott, hanem a nadragja egyszeruen ki volt vagva kozepen.
- Ha egy kinai mogott mesz az utcan, az elobb-utobb minden ok nelkul megall. A legtobb esetben vagy nincs hely kikerulni, vagy ossze-vissza lepdes jobbra ballra tanacstalanul, hogy lehetetlen kikerulni..  hagy egy zsufolt utcan siet az ember valahova, ez eleg idegesito tud lenni.