Friday 23 November 2012

(nem nagyon) erdekes adatok...

Akarhany utazos blogot olvatunk, mindenhol azt lattuk, hogy csak ugy szabad ilyen hosszu utra indulni, ha az ember csinal egy koltsegvetest elore, majd az ut soran vegig szepen vezeti a kiadasokat, es nagyon figyel arra, hogy nehogy elcsusszanak a penzugyek. Szoval, mi is igy tettunk.

Megneztuk jo par blogon, hogy az utazok a kulonbozo orszagokban mennyi penzbol jottek ki, ebbol a penzbol milyen szallasra, es milyen kajara futotta, majd hosszu szamolgatas utan napi 90 USD-ben hataroztok meg a kettonk atlagos napi kolteset. Ebben minden kiadas benne van a megerkezest kovetoen (tehat csak a Budapest - Peking repjegy, valamint az otthoni vasarlasok nincsenek).

Ugy gondoltuk, hogy ebbol a 90 dollarbol 25 jut szallasra, 25 utazasra, es 40 meg kaja, pia es minden egyeb kiadasra, vasarlasra. Azota parszor kicsit modositani kellett a cel szamokon, de lenyegeben nagy valtozas nem tortent. Mivel nem mentunk Tibetbe - es az viszonylag sokba kerult volna - ezert megengedtunk magunknak napi 95 USD-s budgetet. Az is kiderult, hogy utazasra es szallasra kicsit tobbet koltunk aranyaiban, kaja-piara meg kicsit kevesebbet mint terveztuk.

Van egy jo kis excel tablank, amibe minden nap beirjuk az aznapi kiadasokat. Hamar rajottunk nagyon strapas minden kiadast feljegyezni, ezert inkabb estenket nezzuk meg hogy mennyi fogyott a penzunkbol. Ha neha kimarad egy nap, az se gond, mert maximum par dollar rossz helyre kerul, de a vegosszeg nem attol meg nem romlik el.

Mire mennyi penz ment el eddig...

Az ut elso honapjaban nagyon sokat koltottunk, draga helyeken jartunk, es sokat repultunk es dragan. Azota  sikerult visszahoznunk a koltsegeket a terv kozelebe. Ma van a nyaralasunk 84. napja, es az eddigi osszes koltesunk napi atlaga 96.85 USD. Szoval szepen a terv szerint halad miden. 

Az elteres a terv es a tenyleges kiadas kozott, 
A szallasert Hong Kong-ban fizettunk a legtobbet, napi 68 USD-t, es laoszban a legkevesebbet, napi atlag 15 USD-t. Macauban egyebkent meg dragabb megszallni valahol, mint Hong Kong-ban, de ott egy nagyon lepukkant helyen laktunk keves penzert. Talan eddig osszesen 2-3 olyan helyen aludtunk, ami olyan szinvonalu volt, hogy nem szivesen mennenk vissza. Azonkivul mindenhol jo kis szallasunk volt. Laoszban peldaul ebbol a keves penzbol sokkal jobb helyenek aludtunk mint Mianmarban, ahol majdnem ketszer annyit fizettunk atlagosan.

Atlagos szallas arak.
Kaja es pia arakban oriasi kulonbsegek nincsenek. Hong Kong es Macao volt visznylag draga. Mianmarban kevesebb mint 20 USD-bol kijottunk egy nap ketten, bar ott minden szallason benne volt az arban a reggei.

Kaja / pia / egyeb...