Monday 5 November 2012

Mandalay


Yangoon-bol elindultunk eszakra, Mandalay-ba, ami az orszag masodik legnagyobb varosa. A Yangoon-I buszpalyaudvar 30 km-re van a varoskozponttol, tobb mint egyora taxizas volt mire odaertunk, es majdnem annyiba kerult mint maga a 10 oras buszut. Amikor megerkeztunk a puszpalyaudvarra, elkepeszto latvany fogadott.  Az egesz hely ugy nezett ki, mintha egy szemtdombon kicsit arrebbkotortak volna a szemetet, es egy halom buszt es teherautot a leheto legosszevisszabb leraktak volna. Nagy volt a tomeg, a kaosz, de vegul sikerult megtalalni a buszunkat.

Eddig ket olyan dolog volt ebben az orszagban, ami olyan volt, mint amit otthon megszoktunk. Az elso a palackozott asvanyviz, a masik a tavolsagi legkondicionalt buszok. Szoval a busz makulatlan volt. Volt legkondi, amit a helyiek, hogy a kedvunkbe jarjanak, vegig a maximumon jarattak, szoval pulcsiban, zokniban kuporogtunk vegig az uton. Volt tv es dvd lejatszo, amin egy helyi filmet vetitettek, es hogy biztos mindenki jol hallja, maximalis hangeron.

A helyi filmeket keptelenseg leirni, hogy milyenek. Mikor a film elkezdodott, percekig neman bamultuk a tv-t, es egyszeruen nem hittuk el hogy mit latunk. A filmek kb olyan szinvonaluak, mint mikor altalanos iskolaban az egyik osztaly szinadrabbal keszult, es azt par het gyakorlas utan eloadta a szuloknek. Maga a felvetel olyan, mintha  valaki egy kis kompakt kameravel keszitette volna. Neha, ha mozog a kamera, masodpercekbe kerul meg a fokusz  visszall normalisra.

A filmek temaja olyan gyermeteg, hogy magyarorszagon maximum egy ovodas gyerek tudna megnezni, es az osszes jelenetben mindenki ordit. Nem agresziven, inkabb csak kedvesen, de torka szakadtabol ordit. Az egyik film arrol szolt, hogy valaki egy trombitaval az emberek fulebe trombitalt, es ezert azok abbahagytak az egymassal ordibalast, es elkezdtek a trombitassal orditani.

Az utunk a Yangon – Mandalay autopalyan vezetett, ami a tobbi uthoz kepest egyaltalan nem katyus, viszont olyan hullamos, hogy az ut nagyreszet kapaszkodassal toltottunk.Kilenc ora buszozas utan megerkeztunk egy olyan buszpalyaudvarra, ami meg sokkal borzasztobb volt elozonel is. Meg tobb szemet, valahol por, valahol sar, es olyan jarmuvek, amikrol el se hinne az ember, hogy kepesek meg elindulni.

Mandalay-ban varost neztunk, felmasztunk egy hegyre, ahonnan megneztuk a kilatast, talatunk egy jo kavezot, ittunk finom kv-t.

Osszessegeben Mianmar-t meg mindig nem tudjuk hova tenni. Annyira lepukkant, hogy ilyet meg soha nem lattunk, de annyira kedvesek az emberek, hogy meg ilyet se lattunk soha. Sok helyen olvastunk, hogy a mianmari konyha eleg pocsek, ennek ellenere sikerult mar finomat ennunk helyi etteremben. (marmint mikor epp talaltunk olyat, ami nem volt annyira lepukkanva, hogy egyaltalan be merjunk menni..)

Tobben irtak aggodva, hogy biztonsagos-e mianmar. Mindenkit szeretnenk megnyutatni, hogy az orszag szuper biztonsagos, annak ellenere hogy minden durvan lelakott. A legnagyobb veszely talan az, hogy megfagyunk egy tavolsagi buszon.

Minamarban kozel sem annyira egyszeru utazni mint az eddigi orszagokban ahol jartunk.  A szallasok dragak, nagyon nehez helyet talalni. Az interneten nem is lehet szallast keresni, kenytelenek vagyunk az utikonyvbol vakon valasztani, es telefonon szobat foglalni.

Osszessegeben jol erezzuk azert magunkat, naprol napra egyre jobban megszokjuk a korulmenyeket, es egyre jobban elvezzuk az ittletet.