Tuesday 16 October 2012

Vang Vieng (Laosz)

Ket ejszakat toltottunk Luang Prabangban, de sokminden erdekes nem tortent.. jo kis szallasunk volt, jokat kajaltunk, kipihentuk a ket napos hajozas faradalmait..
Ezutan folytattuk az utunkat del fele, a kovetkezo allomas Vang Vieng volt.

Vang Vieng gyonyoru kis varos. Van egy szep tiszta folyoja, rizsfoldek es hegyek veszik korul, ahol remek barlangkok es kirandulo helyek vannak. 8-10 evvel ezelott, a legenda szerint valaki ugy mutatta meg a tajat egy ismerosnek, hogy egy autogumi belson lecsorogtak a folyon. Ez az ugynevezett tubing annyira nepszeru lett, hogy a turistak tobbsege mar kimondottan csak emiatt erkezett a varosba. A varos hatalmas iramban fejlodott, egymas utan nyiltak a szallodak, az ettermek es a barok, aminek nagyon orultek a helyiek. A dolog szepseghibaja csak az volt, hogy a turistak nagy resze osszekototte a tubingozast a drogozassal es az ivassal. A folyo es a part tele volt felig ontudatlan drogosokkal es reszeg fiatalokkal. Ennek a helyiek mar annyira nem orultek. Nem is beszelve arrol, hogy mindennaposak voltak a balesetek, mert sem a tubingozas, sem a tiz meteres magas partrol a vizbe ugralas nem veszelytelen dolog, plane nem hullara keszen.

Miutan jo paran meghaltak tubingozas kozben (azt nem sikerult nagyon kideriteni, hogy mi volt az utolso csepp a poharban), betiltottak az egesz tubingot, es azokat a part menti szorakozo helyeket is betiltottak, ahol etlaprol lehetett rendelni szinte barmilyen drogot. Ezekutan a turistak tomege elkezdtek tobbet nem jonni Vang Viengbe, illetve mar csak azok jottek, akik a tajra kivancsiak, de azok csak alig vannak egy paran.

Ekkor erkeztunk meg mi is Vang Viengbe. A szallas ahol laktunk, fele annyiba kerult, mint harom eve, es a vendegkonyv szerint mi voltunk harmadik nap utan az elso vendegek. Az ettermek ott allnak teljesen uresen, korulbelul minden otodik etteremben ulnek egyetlen asztalnal is vacsoraidoben. A helyiek, akik eddig nem orultek annak, hogy reszeg drogosok randaliroznak a varosban, most annak nem orulnek, hogy tokremegy az uzletuk.

Na, mindegy...

Mi ennek ellenere nagyon jol ereztuk magunkat. Bereltunk biciklit, es bejartuk a kornyeket ket nap alatt. Rizsfoldek mellett, patakok partjan bicikliztunk, voltunk par nagyon kicsi faluban, meg voltunk harom barlangban, amibol az egyikben allt a viz, es a fentiekkel ellentetben teljesen jozanon egy autogumi belsovel tudunk csak beuszni hogy korbenezzunk. Furodtunk egy kis lagunaban, aminek a vize egyenesen a hegy gyomrabol csordogalt ki. Es miutan a 38 fokban, durva paras idoben 30 km-t bicikliztunk, olyan utakon, hogy tobbszor meg kellett allni, es tolni a biciklit, ahogy hazaertunk, megittunk egy uveg jo hideg Beer Lao-t.