Wednesday 17 October 2012

Kozep Laosz

Vientiane

A fovaros, bar egyaltalan nem latszik rajta. Aranyos kis varos, van egy ket europai etterem es kavezo, de leginkabb ugy nez ki mint egy nagy falu. 2 napot voltunk itt, maszkaltunk jobb-balra, de tenyleg nincs itt semmi latnivalo, bar a varos hangulata eleg kellemes..

Vientiane - Kong Lor

A menetrend szerint ot oras busz ut, am a valosagban inkabb nyolc. A laoszi utak nincsenek a helyzet magaslatan. Minden csupa katyu, es mikor egy uton mar tobb a katyu, mint maga az ut, akkor leszedik rola a maradek aszfaltot, es az egeszet feltoltik folddel. A busz altalaban nem a megalloban all meg, hanem ha epp integet valaki az ut szelen.

Kong Lor

Egy kis falu egy 50 kilometeres zsakutca vegen. Az ut mellett folyik a folyo, az egesz terulet 50 kilometer hosszan, es 5-6 kilometer szelesen tokeletesen sik, es meroleges sziklafalak hataroljak. A terulet vegen (ahol a falu is van) a hegybol folyik ki a folyo, es ez az amiatt odamentuk. Mielott a hegybol kifolyna, a hegy masik oldalan belefolyik, es 7.5 kilometeren keresztul a hegy gyomraban egy barlangban kanyarog.

A barlangon egy kis csonakkal vegigvittek minket. Nehez leirni hogy milyen volt, ennyire foldontuli tajat talan meg soha nem lattunk. Cseppkovek, orias termek, szuk kanyarok, stb... Eleg menos volt.

Kong Lor - Thakaek

Reggel hetkor indultunk tovabb. A Kong Lor-bol Ban Khun Kham-on (a varos masik neve Ban Na Hin) keresztul Vientiane-be tarto busszal mentunk el Thang Beng-be (masik neve Vieng Kham), majd felszalltunk a Pakse-be tarto buszra, es azzal jottunk egeszen Thakaek-ig. Az ut esemenytelen volt, azon kivul, hogy egy nagy fa dolt keresztben az utra, es meg kellett varni meg par helyi szetfureszeli.