Monday 1 October 2012

Az elso honap

Egy honapja indultunk el nyaralni, sokminden ugy alakult, ahogy terveztuk, viszont jo par dolog meg nem ugy... A legnagyobb kulonbseg a tervhez kepest talan az, hogy Tibet nem jott ossze, igy se ott nem voltunk, se Nepalba nem jutottunk el, se Indiaba.. Indiarol azota se hallottunk sok jot. Marmint nem az indiaiakrol, ok biztos nagyon kedves nepek, hanem inkabb az ottani korulmenyekrol, koszrol, mocsokrol. Beszeltunk par emberrel, aki jart arra, de egy olyan se volt koztuk, akinek ne lettek volna komolyabb gyomor problemai.Egy blog szerint csak akkor menjen oda az ember, ha mar elotte edzodott sokat a kornyezo orszagokban, azt hiszem mi is ezt fogjuk tenni..

Koltsegvetes


Hat, az elso honap koltsegvetese finoman is szolva nyomorusagosra sikerult. Kb 70%-kal koltottunk tobbet a tervezettnel, ami nagyon nagy kulonbseg. Leginkabb az utazasra szant keretet leptuk tul, mivel nagyon sokat repultunk. Shanghai - Boracay, Boracay - Hong Kong, Macao - Bangkok. A Qing Dao - Shanghai vonat jegy is sokkal tobb volt, mint ami belefert volna a budget-unkbe. Mivel ezek a nagyvarosok delkelet-azsia legdragabb helyei, igy a szallasra szant keretet, valamint az egyeb koltsegeket is tulleptuk, bar nem annyival, mint az utazas keretet. Remeljuk a kovetkezo egy honapban sikerul faragni kicsit a koltsegeken, es ha nem is hozzuk be a multhavi hianyt, azert ez a honap mar nem lesz ennyire negativ.. Szerencsere erre jo esely van, mert amerre most jarunk, sokkar baratibbak az arak.

Utazók


Hat, nem lettunk igazi utazok az egy honap alatt.. Nem maszkalunk mezitlab, nem csinaltattunk tetovalast, nem novesztettem szakallat, nem jarunk szakadt ruhakban, nem lett raszta a hajunk, nem dicsekedunk a hostelekben a tobbi utazonak, hogy mi milyen sok helyen jartunk mar, es nem iszunk minden este valami kocsmaban. nincs sok karkoto a kezunkon, es meg egy tura szandalt se szereztunk be..

Honvagy


Nincs honvagyunk. Persze neha jo lenne meginni egy sort a haverokkal, vagy talalkozni a csaladunkkal, de egyelore meg jol birjuk, hogy csak emailben telefonon tudunk az otthoniakkal kommunikalni. Meg mar eddig is voltank nalunk 'latogatoban', meg meg fognak jonni is otthonrol. Ez azert eleg jol esik.

Napjaink


Egy atlagos napon ebreszto nelkul kelunk fel, kb 9 korul. Ami nagy kulonbseg az otthonhoz kepest, hogy nincs kaja. Ha reggelizni akarunk, akkor el kell menni egy olyan helyre, ahol adnak reggelit. Nincs olyan, hogy csak kenunk egy vajas kenyeret. Napkozben maszkalunk, sokat setalunk, tervezgetjuk, hogy merre menjunk tovabb, intezgetjuk a dolgainkat. Meglepoen sok intezni valo van. Szallasokat keresni, vonatjegyet venni, stb.. Peldaul Bangkok egyik felerol atjutni a varos masik felere tomegkozlekedessel, viszonylag sok utanajarast igenyel. Este altalaban koran (11 korul megyunk aludni).

Az utobbi egy honapban nem unatkoztunk. Annyira nem, hogy bar a laptopon vagy egy jopar film, egyet se volt idonk megnezni. A legtobb szallason van tv, de szinte azt se kapcsoltuk be soha.

Jol elvagyunk.

Egeszseg


Napi 2 orat setalunk, az a minimum. Sokszor a hatunkon a 20 kilos hatizsakkal. Szoval testmozgasban nincs hiany. Egeszsegesen eszunk. Az itteni kajaban sok a zoldseg, keves a szenhidrat. Alig iszunk alkoholt. Heti 2-3-szor iszunk maximum, akkor is fejenkent egy italt. Vagy egy jo hideg sort, ha nagyon meleg van, vagy egy whiskey-t, ha ugy erezzuk, hogy jo lenne valami fertotlenito az utcan vasarolt sult teszta utan.Talan 2-szer fordult elo, hogy ennel tobbet ittunk volna, de akkor sem rugtunk be.
Szoval, egeszsegesen elunk.