Monday 22 October 2012

4000 Islands, Laos

Harom napon keresztul utaztunk Kong Lo-bol mire elertuk Laosz legdelebbi csucsket. Harom napon keresztul szinte egesz nap helyi buszokon ultunk, ahol csagk mi voltunk europaiak, es olyan varosokban aludtunk, amik kicsit sem voltak turista helyek.

Eloszor azt hittuk, hogy milyen szuper lesz latni olyan helyeket, ahol egyaltalan nincsenek turistak, de aztan rajottunk, hogy annyira megse izgalmas. Nincs semmi latnivalo, nincs normalis etterem, kv-t talalni lehetetlen, a szallasokon nincs rendes internet. Bangkokban, az utcan erdekesseg kepp arulnak bugarakat a turistaknak, de itt az ettermekben sult husok melle ki volt rakva mindenhol sult tucsok is, meg a mekongbol fogott apro halak, minden csupa legy volt, es persze mindez a tuzo napon...

A Laoszi-Cambodiai hataron a Mekong kiszelesedik, es nagyon durvan sok kis sziget van rajta. A hely neve 4000-sziget, es konnyen lehet, hogy tenyleg van itt ennyi sziget. Don Det egy sziget a negyezerbol, es egyike annak a parnak, amin laknak. A szigeten minden eleg alap. Szallodak nincsenek, csak ilyen egyszeru bungalow-k, utak es kocsik sincsenek. Az elet is nagyon nyugis itt.

Egyik nap bereltunk biciklit, es eltekertunk a sziget masik vegere. A kis foldut a folyo partjan rizsfoldek, es a helyiek hazai kozott visz. A sziget vegen van egy hid, ami osszekoti egy masik szigettel. A hid keskeny, es eredetileg vasuti hidnak epitettek a franciak az 1800-as evek vegen. Egy terkepen meg lattuk, hogy az erdeti vasutvonal ket kis szigeten ment keresztul, es a koztuk levo hidon, az egesz nem volt hosszabb mint 6-8 km. Nagyon nem ertettuk, hogy minek epitettek egy ekkora darab vasutat a semmi kozepere.

Miutan keresztul tekertunk a hidon, a masik szigeten eljutottunk egy helyre, ahol jo nagy vizesesek voltak. Akkor jottunk ra, hogy az egesz vasut azert keszult, mert  a hajok nem tudtak tovabb menni a Mekongon a vizeses miatt, es igy akartak atvinni a cuccokat.

A szigetek tele vannak ettermekkel, amiknek a tersza a folyora nez. A biciklizesen kivul semmi mast nem csinaltunk itt nagyon, csak ucsorogtunk, gyumocs shake-et ittunk, es olvastunk..