Sunday 3 March 2013

Langkawi

Mar sotetedett mikor megerkezett a hajonk Langkawi-ra. Miutan leszalltunk, akkor tudtuk meg, hogy abban a kikotoben nincs utlevelvizsgalat, szoval el kellett mennunk egy olyan helyre, ahol van. A hajotarsasagtol valaki elvitt minket jutanyos aron, gyorsan kaptunk egy-egy pecsetet az utlevelekbe es mehettunk is tovabb a szallasra. A csomagjaink mindvegig a kocsiban voltak, a malajokat nem nagyon izgatta, hogy ki mit visz be Thailfoldrol az orszagukba.

Langkawi egy kozepes meretu sziget nem messze a thai hatartol. A szigetrol nagyon sokaig ugy tartottak, hogy el van atkozva, mignem 1986-ban ugy dontott a malaj miniszterelnok, hogy turistahelyet csinalnak belole. A sziget vammentes terulet, szoval viszonylag olcso minden. A lakossag eleg vegyes, foleg muzulmanok lakjak, de vannak indiaiak es kinaiak is szep szammal.

Chenang beach, Langkawi

Langkawin majdhogynem finommabbakat ettunk mit Thaifoldon. Talaltunk egy olyan indiai ettermet, ahol annyira finom volt a tandoori csirke, hogy tobbszor is vissza kellett mentunk, hogy megkostoljuk. Amikor pedig betevedtunk egy malaj kifozdebe, ott is szuper jot kajaltunk es mivel harman veletlenul ot adag etelt rendeltunk, alig birtunk felallni az asztaltol, annyira jollaktunk. A McDonald's is eleg csabito volt, mivel egy menu meg 600 Ft-ba se kerult. A sor is nagyon olcso, legalabbis Malajzia tobbi reszehez kepest, ugyanis itt kb otodannyiba kerul, mint mashol.

Friss kokusz dio, szinte mindenhol lehet kapni..

Az elso nap nem volt valami jo ido, szoval szinte egesz nap a szallason doglottunk. Masnap viszont viszonyleg koran felkeltunk, bereltunk egy kocsit es elindultunk felfedezni a szigetet. A 660 kobcentis Proton Kancil talan nem a vilag legjobb es legkenyelmesebb autoja, de pont megfelelt a celra es epphogy bele is fertunk harman. Az autoberles egyaltalan nem draga es a benzin literje is csupan 140 Ft-ba kerul. A szigeten sehol nem volt nagy forgalom es meg a baloldali kozlekedes se okozott nagyon gondot.

Az elhagyatott tengerpart

Eloszor egy elhagyatott tengerparti reszen alltunk meg, aztan megneztunk egy vizesest, amiben nem volt valami sok viz. Ezutan elmentunk egy kilatoba, ami egy hegy tetejen van, es felvono visz fel. Fent jo par fokkal hidegebb volt mint lent, de 700 meter magasbol az egesz szigetet lehetett latni. Kicsit paras volt az ido, de meg igy is el lehetett latni Koh Lipe-ig, ami korulbelul otven kilometerre van. Ezutan elindultunk megnezni egy masik vizesest, ami nem volt mar messze a kilatototol.

Kilato a hegy tetejen..

Langkawin viszonylag sok a majom, az ut mellett sokszor lehet latni egy-kettot, de van olyan is, hogy tiz-tizenot van egy csapatban. A majmok nem valami kedvesek, ha kozel megy hozzajuk az ember, agressziven vicsorognak, felborogatjak a kukakat, hogy kajat szerezznek, bar olyan is van, hogy csak bamban ulnek. Szoval, amikor mentunk a masodik vizeseshez, az ut mellett volt par maki es G. kitalalta, hogy vesz valami kajat es majd szepen megeteti oket. En probaltam mondani neki, hogy ez lehet hogy nem a legjobb otlet, de mar szaladt is a boltba es egy perc mulva mar jott is vissza ket csomag chips-szel. Alig telt el par masodperc es az utszeli bambulo ket-harom majom helyett vagy tiz darab volt korulottunk es ugy indultak el G. fele, mint akik meg akajak lincselni. G. is azonnal latta, hogy ennek a fele se trefa es futasnak eredt, odadobva a majmoknak az egyik chipset. Egy lecsapott az eldobott zacskora, de a tobbi meg mindig G. utan ment. O tovabbra is szaladt eloluk, majd a masodik chips-et is eldobta. Mikor a makik lattak, hogy megfutamodott es mar nincs nala kaja, szepen kibontottak a chips-es zacskokat es nekialltak falatozni.

G. kalandja a majmokkal. 

A maradek napokon mar nem mentunk messze a szallastol, csak strandoltunk a parton, de tobbnyire csak az arnyekban ultunk, mert annyira meleg volt.

Kagylot gyujtenek a helyiek az apalyban..

Sand Crab-ek (tarisznyarak egy fajtaja) a homokban. Dagaly idejen megbujnak a kis lukba, amit a homokba astak, apalykor viszont elojonnek es probalnak a homokbol kajat szerezni. A homokot ilyen kis galacsinokban kopik ki, ezert nez ki igy az egesz part

Madarfeszek a szallasunkon...