Monday 15 April 2013

Indonezia

Nehez leirni hogy milyen is Indonezia. Leginkabb talan valtozatos. A sok sziget viszonylag elszigetelt egymastol, peldaul Bali nem igen hasonlit Alorra, mintha ket teljesen mas orszag lenne. Mas a vallas, masmilyenek az emberek.

Indonezia nagy
Indonezia 17.508 szigetbol all, amibol kb 6.000 lakott. Az orszag lakossaga 238 millio fo, igy Indonezia a vilag negyedik legnepesebb orszaga. A legtobben Java szigeten laknak, ami a vilag legnepesebb szigete.

Sok a vulkan
Indoneziaban 127 aktiv vulkan van, bar ez a szam allandoan valtozik. Van olyan vulkan, ami 400 evig nem volt aktiv, majd 2010-ben kitort.

A Rinjani vulkan felulrol.

Mindenki vallasos
Indoneziaban kotelezo az egyisten hit. Minden indoneznak az allam altal meghatarozott hat vallas kozul kell valasztania egyet, amit beirnak a szemelyi igazolvanyba is. A lehetosegek: Iszlam, Katolikus, Protestans, Hindu, Buddhista, Konfucianista. Ennek rendelkezesnek az volt a celja, hogy megszunjenek a torzsi vallasok es az orszag egyseges legyen. Az ateizmus tiltott es az istenkaromlas buncselekmeny. Altalaban egy szigeten mindenki azonos vallasu. Flores peldaul kereszteny, Sumbawa muzulman, Bali meg Hindu. A vallasossag meno dolog es sokkal jobban a minnapok resze, mint Europaban. A muszlim helyeken imaszonyeggel setalo emberek tomeget lehet latni, a kereszteny reszeken templomokat epitenek, a fiatalok Jezus-os poloban jarnak, a boltokban ettermekben Szuz Marias kepek vannak a falon.

A vilag legnagyobb Muzulman orszaga
A lakossag majdnem 90%-a Muzulman, igy Indonezia a vilag lagnagyobb Muzulman orszaga.

Olcso
Egy liter benzin 105 Ft-ba kerul. A turistak altal nem igen latogatott teruleteken a busz es a hajojegy arak is minimalisak. Bali azert mar kicsit dragabb, viszont ott olcson lehet markas ruhakat venni, 5000 Ft egy Converse cipo.

Egy sziget a sokezerbol: Kepa

Nem beszelnek angolul
Balin es Lombokon mindenki beszel, attol keletre szinte senki. Olyannyira, hogy nagyon nehez anelkul boldogulni, hogy az ember meg ne tanulna par szot indonezul.

Az emberek kedvesek
Talan eddig sehol nem talalkoztunk meg ennyire kedves emberekkel. Azt mar eddig is megszoktuk, hogy a szallodakban, ettermekben mindenki kedves, de talan itt voltak a legkedvesebbek azok a helyiek, akikkel csak ugy az utcan, buszon, hajon talalkoztunk. Erdeklodtek hogy honnan jottunk, meseltek magukrol es sokan megkertek, hogy had csinaljanak rolunk egy fenykepet. Mindezt persze Indonezul, illetve mutogatva.

Utazni nehez
Egy honaput utaztunk Indoneziaban. Alor szigetetol Bali-ra. Az utazas faraszto, korulmenyes es kaotikus. Nincsenek buszok, hanem helyette ugynevezett Bemo-k vannak, amik lepukkant agyonzsufolt szinesre festett kisbuszok. Menetrend az nincs, azt hogy melyik Bemo hova megy onnan lehet megtudni, hogy a "kalauz" kint all az ajtoban es ordit.. A bemok agyon vannak zsufolva, van akik a teton utaznak es persze padlo gazzal, csikorgo kerekekkel mennek a hegyi szerpentineken. Nincs olyan se, hogy az ember elmegy a hajoallomasra, es megkerdezi az informacional hogy holnap megy-e hajo es hogy mikor. Informacio nincs, helyette van egy halom ember, aki mind segiteni akar es mind mast mond.

Bemo

Repulni (nem) biztonsagos
Ugy tartjak, hogy Indonezia az a hely, ahol a legkevesbe biztonsagos repulni a vilagon. Az orszagban hatalmas mertekben fejlodik a repules. Indonez legitarsasag volt az, ami mind az Airbusnak, mind a Boeing-nek a valaha legnagyobb rendelest adta. A repterek mind hatalmas hegyek kozott vannak, mert mindenhol hatalmas hegyek vannak. Mivel sok pilotara van szukseg, ezert sok a fiatal, tapasztalatlan pilota. Az idojaras, plane az esos evszakban nagyon durvan viharos. Szoval rossz idoben, nehezen megkozelitheto reptereken tapasztalatlan pilotakkal nem is lehet ennel sokkal tobbet varni. Miutan sokat utaztunk szarazfoldon es hajon ugy ereztuk, hogy megis sokkal, de sokkal biztonsagosabb repulni..

Beszallas a Merpati gepre Kupangon. Ennek a legitarsasagnak eleg gyakran esnek le a gepei..

Mindenki cigizik
Es raadasul mindenhol. Buszon, repteren, stb.. Egy doboz helyi cigi tized annyiba kerul mint egy doboz Marlboro. A helyi ciginek nagyon eros karcos szaga van, mintha kicsit hasonlitana a szivarra.

A tenger kiszamithatatlan
Olyan eros aramlatok vannak, hogy van ahol nem mertunk bemenni a vizbe. Lattunk hatalmas orvenyeket, meg a nyilt vizen a semmibol elotoro tajtekzo hullamokat. Nekunk szerencsenk volt, mert mindig teljes szelcsendben hajoztunk, es nem lattuk a 6-8 meteres hullamokat, amivel riogattak minket.

Beggel a fokk...

A helyi kave nem rossz
Minden szigeten a helyben termesztett kavet isszak az emberek, jo zaccosan. Ha megszokja az ember es megvarja amig a zacc lemegy az aljara, akkor kimondottan finom.

Bintang
Igy hivjak a helyi sort. Kicsit hig, de nem rossz.