Monday 8 April 2013

Bali

Balin nagyon kellemesen, de tobbnyire esemenytelenul teltek a napok. Lombokrol, azaz a Gili szigetekrol kicsit tobb mint egyoras hajout utan erkeztunk Bali-ra.

Ubud

Ubud Bali szigetenek a kozepen talalhato, fent a hegyekben es allitolag ez az a varos, ahol legjobban megoriztek a bali-i kulturat. A varos a kis szuk utcakkal valoban hangulatos, gyonyoru epuletek vannak, bar a rengeteg turista egy kicsit ront a latvanyon. Az egyetlen emlitesre melto dolog, ami a ket nap alatt tortent az volt, hogy elmentunk egy helyi tancbemutatora. Az eloadas egy oran at tartott, volt a szinpandon vagy 15 zenesz, akik mind helyi hangszereken jatszottak, valamint negy-ot tancos tancolt el kulonbozo tancokat. A tanc nem nagyon hasonlitott semmi europaira, az itteniek nem csak a labukkal tancolnak, hanem a szemukkel, ujjaikkal, fejukkel, meg minden.




Kuta

Az a kep, ami az emberek fejeben el Balirol, a tengerpartol, szorfosokrol es a szorakozohelyekrol, na az Kuta Beach. Sok a turista, van egy halom etterem, kocsmak es boltok, szoval igazi turistahely. Az eddigiekhez kepest viszonylag jo szallason lakunk, van szep kert meg nagy medence es finom reggeli. A napjaink egyforman telnek, de nagyon elvezzuk a semmittevest.
  • 9-10 korul kelunk reggel, majd elsetalunk a szalloda ettermeig, ami nincs tobb 15 meternel es szep komotosan megreggelizunk
  • 11 korul elmegyunk a Havana nevu kocsmaba, ahol nagyon jo kave van es iszunk egy espresso-t
  • Kavezas utan kicsit pihenunk, majd kifekszunk a medence partra
  • Minden nap pontosan 16:45 perckor elindulunk vacsorazni, hogy 17:00-ra odaerjunk a Sky Garden nevu helyre. Meg Gili-n tanacsoltak a magyarok, hogy mindenkepp menjunk el egyszer ide. Hat annyira annyira bejott a hely, hogy minden nap ott vacsorazunk. Delutan ottol este tizig 5 dollarert annyit eszik az ember amennyit csak bir a nagy grillezett husokbol, hamburgerbol, salatabol, edessegbol, gyumolcsbol meg a tobbi finomsagbol. Hogy mi minden nap 17:00-ra erunk oda, annak az az oka, hogy nyitas utan meg egy oran keresztul ebben az 5 dollarban benne van a korlatlan sor fogyasztas is. Ha az ember korsoja felig van, mar jonnek is utantolteni.
  • Este 7 korul hazaerunk, majd megnezunk valami filmet 




Kutan tortent meg eloszor az utunk soran, hogy tudatosan be akartak csapni minket penzvaltaskor. Van itt par penzvalto, ahol majd' 10%-kal tobb penzt adnak egy dollarert, gondoltuk kiprobaljuk. Ot darabban szamoltak ki a penzt, amit en is megszamoltam es ugy tunt minden rendben van. Majd azt mondtak, hogy ok megegyszer atszamoljak, ujbol kulonbozo kupacokba raktak a penzt, de mi vegig nagyon figyeltunk. Hiaba mutogatta a szamologepet az asztal masik sarkan, nem vettuk le a szemunket a penzrol, mert kezdett gyanus lenni a sok kavaras. Vegul meguntuk a dolgot, fogtuk a dollarjainkat es kisetaltunk a penzvaltobol. A neten kesobb megneztuk es kiderult hogy igen elterjedt dologrol van szo. Addig kevernek, meg vegul a fele penzt valahogy nem adjak oda. Ha valaki ragaszkodik hozza, hogy o szamolja meg utoljara a penzt, akkor egy ido utan azt mondjak, hogy nincs uzlet (mert az arfolyam, ami ki van irva, az nekik lenne bukas).