Saturday 13 April 2013

Bali-rol Kathmandu-ba

Bali-rol Kuala Lumpur-ba repultunk. Az ut harom oras volt, bar meg leszallas elott koroztunk pluszban egy fel orat, mint kesobb kiderult egy vihar epp a repterre csapott le es egy ideig nem szalltak le gepek. Este volt mar, mire beertunk busszal a varosba es gondoltuk, hogy fogunk egy taxit a hotelig, de meg mindig esett az eso es keptelenseg volt taxit talalni. A palyaudvaron 50 meteres sor allt a taxis droszt elott, de taxi egy darab se volt, szoval metroval mentunk, ugyhogy meg egy negyed orat kellett setalni a szallasig az esoben. Kajaltunk egy kis kinait az utcan, aztan aludtunk, mert masnap koran keltunk.

Reggel koran keles, majd indultunk vissza a repterre. Akar aludhattunk volna valami repterhez kozeli szallodaban is, csak egy csomo cuccunkat ott hagytuk a Kuala Lumpur-i szallodaban, mert nem akartuk vegigcipelni egesz Indonezian, igy azert mindenkepp vissza kellett menni.. Delben indult a gepunk, negy oras volt az ut Kathmandu-ig. Mivel a repter a hegyek kozott egy volgyben van, a leszallas nem volt epp a megszokott. Viszonylag nagy volt a gep (A330), szep komotosan sullyedtunk, de csak korulbelul harom kilometeres magassagig. Mikozben tartottuk a magassagot, kicsit lelassitottunk, kijottek a kerekek, kiengedtek a fekszarnyat, de meg mindig nem sullyedtunk tovabb. Egyszer csak hatalmas hegyek tuntek fel alattunk, majd miutan szepen elrepultunk felettuk, nagyon durva sullyedesbe kezdtunk, az utasok tobbsege eloszor felszisszent, majd csend lett a gepen.. Kb egy percig tarthatott a lejtmenet, majd egyenesbe jott a gep es egy-ket perc mulva mar le is szalltunk.

Kathmandu, kozvetlenul a leszallas elott

A Katmandu-i repter eleg utott kopott. A kifutopalya is toldozott-foldozott, meg a repter epulet se valami bizalom gerjeszto. Masfel orat alltunk sorba hogy megkapjuk a vizumunkat es beengedjenek az orszagba. Sehol egy szamitogep, egy matricara kezzel irjak ra, hogy mettol meddig ervenyes, majd beragasztjak az utlevelbe.

A negyven eves Toyota. Sajnos a kep nem adja vissza, hogy mennyire mocskos es lepukkant volt

Eleg sokkolo latvany fogadott minket, ahogy kileptunk a repter epuletebol. Eddig is jartunk szegeny, elmaradott orszagokban, de ugy ereztuk, hogy ez az eddigi legdurvabb. A taxi, ami bevitt minket a varosba egy negyven eves Toyota Corola volt, ilyen szakadt kocsiban meg eletunkben nem ultunk. Az uton hatalmas volt a por, a kocsik szakadtak, az epuletek lepukkantak, mindenhol szemet. Nemsoka beertunk a Thamel nevu varosreszbe, ami sokkal kellemesebb hely, mint a varos tobbi resze. Sok a bolt, az etterem meg a szalloda es persze sok a turista is ebben a negyedben. A szallas, amit mar elore lefoglaltunk 7 dollarert, nem is volt nagyon veszes. Az 1 ora 45 perces idoeltolodas, meg a sok utazas miatt kicsit faradtak is voltunk, szoval mar este 8-kor aludtunk. Nepal es Europa kozott egyebkent 4 ora 15 perc az eltolodas.