Saturday 9 February 2013

Csillagok

A Del Keresztje (a kepen balra) egy eleg hires csillagkep, foleg a deli felteken, tekintve hogy leginkabb csak onnan latszik. A hajosok mar nagyon regen is hasznat vettek ejszaka a deli irany megallapitasara, mivel a kereszt hosszabbik szara a deli polus fele mutat. Az egesz csillagkep igazabol negy darab keresztet formalo csillagbol all, am ebbe szinte minden kultura belelatott valamit. Az Indonezek egy rajanak, az Inkak egy lepcsonek neztek, a tongaiak meg egy olyan kacsanak, aminek megsebesult az egyik szarnya, mert hozzavagtak egy kovet. A csillagkep egyebkent megtalalhato a Brazil, az Ausztral es az Uj-Zelandi zaszlon is. (Malapascua)
Holdfelkelte. (Malapascua)
A Proxima Centauri (kis nyillal megjelolve) a hozzank legkozelebbi csillag, csupan 4.2 fenyevnyira van tolunk, ennek ellenere szabad szemmel nem lehet latni az egen. Ennek az az oka, hogy roppant pici. A csillagok kulonbozo meretuek lehetnek, vannak kisebbek es nagyobbak. Erdekes, hogy hiaba van tobb anyag a nagyobbakban, annyival hevesebb a bennuk folyo reakcio, hogy hamarabb a meghalnak mint a kisebbek, a legnagyobbak fel is robbanak a vegen, meg minden. A voros torpek, mint ez a csillag is, nagyon halvanyak es    nagyon hosszu eletuek, tobb ezer millard evig is elpislakolnak, ami joval tobb, mint a galaxis kora, szoval meg egy ilyen tipusu csillag se pusztult el a vilagegyetem keletkezese ota. Ugy tartjak, hogy a galaxisunkban a csillagok kb fele ilyen tipusu, de ezek kozul egyet se latunk az egen, meg a legkozelebbit sem. A nagy fenyes csillag az Alpha Centauri. (Malapascua)
Jobbra a Cassiopeia csillagkep lathato, kozepen az a maszat-szeru folt pedig az Andromeda Galaxis, ami a legkozelebbi galaxis a mi galaxisunhoz. Meg igy is meglehetosen messze van, nagyjabol 2.5 millio fenyevnyire, de kozeledik hozzank kb 120 km/sec sebessegel, ugyhogy 4.5 millard ev mulva ossze fog utkozni a mi galaxisunkkal. Az Andromeda Galaxis nagyjabol akkora mint a mi galaxisunk, korulbelul 1000.000.000.000 csillag talahato benne. (El Nido)
A tejut egy darabja, a fenyes csillag a Sirius. (El Nido)
(Sajnos a Picasa elrontja a kepek minoseget.. ha valaki tujda hogy hogy lehet feltolteni ugy, hogy ne rontsa el, az irja meg, pls..)