Tuesday 4 December 2012

Saigon - Nah Trang - Hoi An

Hoi An
Saigon-ba Phnom Penh-bol erkeztunk 4-5 oras buszut utan. Eloszor ugy terveztuk, hogy meg aznap ejjel megyunk tovabb a tengerpartra, de vegul maradtunk ejszakara. Sikerult 10 dollarert egy lepukkant szobat szereznunk a varoskozpontban, majd kajaltunk valamit es ittunk egy italt. 11-kor mar aludtunk, ellenben a B-csapattal, akik reggel 8-ra ertek vissza a szallasra.

Nha Trang-ba masnap delben indultunk vonattal es este ertunk oda. Nha Trang egy tipikus tengerparti turista varos, modern szallodak, hosszu tengerpart es sok orosz turista. Ket ejszakat aludtunk itt es ez volt az egyik legjobb szallasunk eddig ahhoz kepest hogy milyen keveset fizettunk erte. A napok strandolassal teltek, az estek tobbnyire sorozessel.

Hoi An-ba ejszakai vonattal mentunk Nha Trang-bol. Mivel az utolso pillanatban vettuk meg a jegyet, mar alig volt hely, igy 3 kulonbozo halofulkebe kellett aludnunk. Szerencsere mi az elso osztalyon utaztunk, ahol csak 2 agy volt egymas alatt, ellenben a masod osztallyal, ahol harom. Volt egy viatnami utitarsunk, aki nem sok vizet zavart.

Hoi An nagyon aranyos kis varos egy folyo partjan. A varoskozpont tele van regi hazakkal, amik mind ettermek, kavezok vagy boltok. Egesz nap setalgattunk, kv-ztunk meg kajaltunk. Nagyon jokat ettunk. Mivel volt egy kis idonk, elmentem fodraszhoz, kicsereltettem az elemet az oramban, meg ilyenek. Voltunk egy egy-oras hajo turan is, ami nagyon olcso volt, ellenben szinte semmi erdekeset nem lattunk. Hoi An-ban nincs igazan semmi latvanyossag, de nagyon kellemesen el lehet itt tolteni par napot.

Hoi An. Az orion csillagkep kel fel a folyo folott. Erdemes megnezni, hogy a Betelgeuse narancssarga szine
mennyire elut a tobbi csillag kekes szinetol. A Betelgeuse voros orias, korulbelul 500 fenyevnyire van a foldtol es
az ejszakai egbolt nyolcadik legfenyesebb csillaga. Atmeroje korulbelul a nap atmerojenek ezerszerese.
Kozelsege es hatalmas merete miatt ez volt az elso csillag (a Nap utan) amirol
sikerult (nem nekem, hanem a Hubble-nek) olyan kepet kesziteni, amin latszik a kiterjedese.