Sunday 13 January 2013

Teknosbeka menhely - Kosgoda

Albino teknos a menhelyen. Michael Jackson a neve.
Aztan folytatodott tovabb a pihenes... Meg negy napot toltottunk egy szallodaban Hikkaduwan a tengerparton, aztan indultunk eszakra Colombo fele.

Utkozben megalltunk egy teknosbeka menhelyen, ahol azzal foglalkoznak, hogy teknosoket nevelnek, majd engednek vissza a tengerbe. Sri Lanka partjainal sokfajta teknos el, ezek mind a parton rakjak le a tojasaikat. Szoval ejjel kijon a teknos a tengerbol, as a egy godrot a beach-en, es beletojik egy jo adag tojast, majd betemeti, aztan mar megy is vissza a tengerbe..

Vannak a rosszak, mint a gonosz emberek, akik el akajak adni a tojast a piacon, meg a monguz, ami meg akarja enni oket, meg vannak a jok, akik kiturjak a tojasokat a foldbol, es viszik oket a teknos menhelyre. A menhelyen gondosan visszatemetik a tojasokat a homokba, letakarjak a kupacot haloval, es varjak hogy kikeljenek a kis teknosok.

Teknos tojasok. Leginkabb regi rossz ping-pong labdakra hasolitanak, es nagyon puhak.

A kis kupacok alatt kelnek a tojasok.

A kis egynapos teknosok kb 8-10 centisek, es roppant mod aranyosak.  Mivel szazszor annyi fiu teknos szuletik, mint lany, ezert a fiukat 3 nap utan visszaengedik a tengerbe. A lanyokat ot evig nevelik, es mikor mar eleg nagyok, csak akkor engedik vissza oket, mert igy jobbak az eselyeik. A menhelyen vannak meg olyan oreg teknosok is, amelyek megserultek, igy a tengerben nem elnenek sokaig.

Egy napos teknos. Aranyos.