Saturday 19 January 2013

Sri Lanka

Indiatol delre van egy kis sziget, az Sri Lanka. Amikor fel napot utaztunk es meg se latszott a terkepen hogy nagyon arrebb mentunk volna, akkor meg voltunk rola gyozodve, hogy jo nagy szigetrol van szo, am valojaban az egesz csupan 2/3-ad akkora mint Magyarorszag. Sri Lankan tomegkozlekedessel utazni egyebkent borzaszto. Lassu, es mindig minden nagyon tele van, ami azert fura kicsit, mert a buszok szinte folyamatosan jarnak. Kb olyan, mintha Budapest es Szeged kozott 5 percenkent jarna a busz, es mind tomve lenne. Valamiert ezek a nepek nagyon szeretnek utazni. A buszjegyek nagyon olcsok, egy kilometer nagyjabol egy-ket forintba kerul.

Sri Lanka, regi neven Ceylon, eleg nepszeru volt a gyarmatositok kozott. Eloszor jottek a portugalok, aztan a hollandok, az angolok, majd kikialtottak a koztarsasagot, aztan jott a polgarhaboru, majd 2009-tol beke van es Sri Lankai Demokratikus Szocialista Koztarsasagnak hivjak az orszagot. A gyarmatositas korabol  sok epulet, erod, templom meg hasonlo maradt, altalaban ezek meg mindig jobb allapotban vannak, mint amiket azota epitettek a helyiek.

Krikettezo helyiek a tengerparton
A Sri Lanka-iak sotet boruek, elegge hasonlitanak az Indiaiakhoz. Tobbnyire kedvesek, jol beszelnek angolul, am egy kicsit simlisek, szeretnek mellebeszelni, meg fullenteni. Ha csak egy tuk-tuk van a kornyeken, akkor az elvisz 5 embert is, de ha tobb van, akkor rogton mindenfele szabalyra hivatkozva harom embernel tobbet nem akarnak felengedni egy jarmure. Hiaba egyeztunk meg egy szallason az arrol, nemsoka mar 10 szazalekkal tobbet mondtak, mert hogy valtozott az arfolyam. Mikor megkertuk oket, hogy akkor mutassak meg a neten hogy mennyit is valtozott, akkor csak bamban neztek. A legviccesebb az volt, amikor tandori csirket akartunk enni. Ahogy beertunk az etterembe, rogton megkerdeztuk, hogy van-e. Mondtak, hogy termeszetesen van. Leultunk, rendeltunk italt, majd tandori csirket, mikor mondtak, hogy sajnos az nincs. Majd a vegen azt mondtak, hogy nem gondoltak volna, hogy azert kerdezzuk hogy van-e, mert hogy azt szeretnenk rendelni.

Sri Lanka egyebkent nagyon szep. Gyonyoru tengerpartok vannak, a sziget belsejeben meg hegyek-volgyek, tavak es vizesesek, meg oserdok, tea ultetvenyek es rizsfoldek.

Teaultetveny a sziget belsejeben.
Sri Lankat eleg durvan erintette a 2004-es tsunami. Harmincotezer ember halt meg rengeteg haz osszedolt. A helyiek meseltek, hogy volt, ahol 15 meter magas volt a hullam, oriasi volt a pusztitas. Nem messze onnan, ahol mi laktunk, egy tomott vonatot sodort el a viz, ketszazhetvenen haltak meg. A part menten elok regebben rendszeresen gyujtottek a sekely vizbol a korallokat, amibol kinyertek a meszet. A tsunamit isteni buntetesnek hiszik es azota senki nem szed a vizbol egy darabb korallt se.

Emlekmu a tsunami aldozatainak a tengerparton.