Monday 21 January 2013

Kuala Lumpur - Singapore

Kuala Lumpur
Sri Lanka-rol harom es fel oras repulo ut Kuala Lumpur, amihez meg hozzajon ket es fel ora idoeltolodas, szoval az egesz napunk rament az utazasra. Mikor megerkeztunk, kiderult hogy a lefoglalt szallasunkat mar kiadtak, de viszonylag gyorsan sikerult talalnunk egy masik szobat, aztan masnap meg atkoltozunk egy jobb szallasra.

Kuala Lumpur eleg durva hely, plane Sri Lanka utan. Egymast erik a plazak, a meno boltok, jo ettermek, stb.. Az utobbi par evben epitettek meg egy majd egy kilometer hosszu legkondicinalt feluljarot is a Petronas plaza es a Pavilon plaza koze. Az eddigi varosok kozul, ahol jartunk idaig ez tunt a legelhetobbnek, meg Hong Kong-nal is jobban tetszett nekunk. Kuala Lumpur egyaltalan nem draga (kiveve talan a szallast a belvarosban), a McDonaldsban egy nagy menu pl nincs 1000 ft se. A malajok kedvesek, udvariasak bar kicsit tavolsag tartoak. A lakossag nagy resze muzulman, a lanyok es nok nagy resze kendot visel, de mellette nagyon jol es meno cuccokba oltozkodnek.

Kuala Lumurbol mentunk Singapore-ba, a vonat kicsit lepukkant volt, nem valami gyors, de cserebe nagyon olcso volt.

Singapore
Singapore-t nehez leirni, hogy pontosan milyen is. A leginkabb olyan, mintha az ember egy orias plazaba vagy egy Lego varosba csoppent volna. Nincs egy epulet se, aminek kicsit is omladozna a fala, mindenhol tokeletesre nyirva a fu, sehol egy eldobott szemet, egyszeruen nincs semmi amibe bele lehetne kotni. Eloszor azt hittuk, hogy urbanus legenda, hogy Singapore-ban nem lehet ragogumizni, de kiderult, hogy nem. Mivel az emberek eldobaltak a ragot az utcan, meg odaragasztgattak az asztal ala, 1992-ben betiltottak a ragogumit az orszagban. Tilos bevinni az orszagba es arusitani.

Evi fule mar elotte is be volt gyulladva, de Singapore-ban kezdett megint egyre jobban fajni. Este, mikor kiertunk a repterre, mar elegge fajt neki, igy gondoltuk veszunk antibiotikumot, am a repteri gyogyszertarban nem adtak, de mondtak, hogy van a repteren egy orvosi rendelo, ott kapunk. A rendeloben kiderult, hogy ha megvizsgalja egy orvos, ha nem, akkor is ki kell fizetni a vizsgalat arat, szoval gondoltuk hogy abbol nem lehet baj, ha latja orvos. A doktorno fiatal volt, csinos, es hibatlanul beszelt angolul, majd miutan ket perc alatt megvizsgalta, kozolte, hogy semmikepp nem javasolja hogy repuljon es errol gyorsan irt egy papirt is. Ekkor mar be voltunk check-olva, a csomagunk feladva es mar kezdodott a beszallas. Mikor megkerdeztuk a kapunal, hogy ilyen esetben visszaadjak-e a jegy arat, mondtak hogy termeszetesen nem, de mondtak, hogy a feladott csomgjainkat felre rakjak, amig eldontjuk hogy felszallunk-e a gepre. Mar javaban ment a beszallas, mikor meg ott alltunk tanacstalanul, de aztan egy otthoni orvos megnyugtatott minket, hogy max kellemetlen lesz, de semmi nagy gond nem lesz abbol ha felszallunk. Szoval vegul felszalltunk a gepre, es szerencsere nem volt semmi gond az ut alatt.